Tortell Poltrona, sense fronteres
El documental
Un repàs professional i personal de la figura de Jaume Mateu, més conegut com a Tortell Poltrona, i la seva peculiar manera d’entendre el món. A partir del trencament estètic i de concepte que es va produir a les arts escèniques arrel de la fi de la dictadura, Jaume Mateu sorgeix amb una idea de pallasso i una concepció del circ absolutament revolucionària que contrasta fortament amb la grisor predominant a la època. Manel Joseph, Lluís Pasqual, Jordi Jané, Rosa Mª Malet, entre molts d’altres, ens expliquen la evolució del pallasso i de l’home que hi ha al darrera, compromès amb la societat, i fundador de la ONG Pallassos Sense Fronteres.
Sinopsi
Jaume Mateu, més conegut com a “Tortell Poltrona” és una icona internacional i un referent en el món del pallasso com ho certifiquen els nombrosos premis que ha aconseguit i, molt especialment, els milers i milers de fidels espectadors que admiren la seva feina any rere any.
Als anys 70 la estètica del món de l’espectacle va canviar radicalment coincidint amb els canvis polítics que es produïen a Europa i, sobre tot a Espanya, on tenia lloc el canvi de règim. S’apliquen cànons nous, posades en escena arriscades i una gran professionalitat que de seguida atraparà a nous públics. Catalunya s’omple amb tot tipus de propostes innovadores i atrevides en música, dansa, teatre, espectacles al carrer?El circ, molt devaluat, i allunyat de la cultura popular, torna als seus orígens amb propostes com les de Tortell Poltrona, que a més, oferirà un espectacle pensat i fet totalment en català. Com Jaume Mateu esdevé Tortell Poltrona, el personatge que l’ha fet famós, ens ho expliquen persones que hi han col·laborat o que encara ho fan. Amb cada entrevistat ens acosten una mica més al personatge i a l’home que hi ha al darrera. Descobrim, per exemple, que va heretà del mateix Charlie Rivel, el nas de pallasso, tot un símbol amb el que el vell pallasso el declarava el seu hereu. Jaume Mateu és també el fundador i President de Pallassos Sense fronteres que, en vint-i-tres anys d’existència, ha fet més de 22.000 actuacions arreu del mon en camps de refugiats o llocs en conflicte bèl·lic.
Avui en dia el circ, com l’entén Jaume Mateu o Tortell Poltrona, s’ha consolidat a casa nostra. Aquesta idea es materialitza al Circ Cric; establert al Montseny, com a punt de referència; centre de treball, recerca i experimentació inter disciplinar on es fusionen el circ, la música, el teatre i la dansa. Des del Circ Cric s’han fidelitzat fins a quatre generacions de públic entusiasta. Un públic que estima el circ de qualitat i omple la carpa cada vegada que s’obre per oferir una nova actuació..
Documental
Durada: 79 minuts
Direcció i Guió:
Marcel·lí Parés
Producció Executiva i Direcció de Producció:
Sandra Forn
Càmera i Direcció de Fotografia:
Ignasi Llobet
Muntatge:
Paula Morello
So i postproducció:
Angelo Vernuccio